Efter dødsfaldet

Den første ting efter dødsfaldet

En af de første ting du som pårørende kan gøre, er at kontakte bedemanden, hvis du ønsker at lade en bedemand stå for alt det praktiske. Ved kontakt til bedemanden, vil du skulle besvare om afdøde skal kremeres (brændes) eller begraves. Samtidig skal du også vælge en kiste eller urne. Efterfølgende vil du blive bedt tage stilling til, hvilken kistepynt i form af blomster du ønsker der skal være, hvordan gravstenen skal se ud og hvad der skal stå på den.

Som bedemand kontakter jeg også gerne præsten, hvis du ønsker dette.

Udfyld dødsattesten

Du skal som pårørende kontakte lægen, som sørger for at udfylde dødsattesten. Afhængigt af hvor dødsfaldet er forekommet, vil det enten være afdødes egen læge, en vagtlæge eller en sygehuslæge der udfylder dødsattesten. Hvis dødsfaldet er sket i boet, vil det være hjemmeplejen eller familien der tilkalder en læge. Der går typisk 6 timer fra døden indtræffer til dødsattesten skrives, da man skal være sikker på den afdøde faktisk er død.

Orientering af myndighederne

Efter lægen har anmeldt dødsfaldet til myndighederne og det er registreret i Folkeregisteret, orienteres skifteretten. Skifteretten er den myndighed i Danmark, der tager stilling til, hvordan boet efter afdøde skal skiftes. Kort efter vil banken fryse afdødes konti indtil skiftet er blevet behandlet.

Afdøde gøres i stand

Den næste ting der sker er, at afdøde gøres i stand og påklædes. Du kan selv stå for det, få sundhedspersonalet til at gøre det (såfremt de er tilstede ved dødsfaldet), eller lade bedemanden gøre det. I denne forbindelse skal du som pårørende beslutte, hvilket tøj afdøde skal være iført på den sidste rejse.

For mange pårørende betyder det meget, hvad den afdøde er iklædt. Der er ingen regler for, hvad tøj den afdøde bliver iklædt. Du er også velkommen til at ligge personlige genstande ned i kisten. Dette kan være breve, tegninger fra børn eller børnebørn eller genstande der har betydet noget for den afdøde.

Efter afdøde er gjort i stand, vil bedemanden køre kisten til et kapel, hvor den afdøde ligger, indtil højtideligheden vil finde sted med enten begravelse eller bisættelse.

Anita Grundahl

anitagrundahl optimeret scaled

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende dialog. Nedenfor finder du kontaktoplysninger. Du er også meget velkommen til at sende en besked eller komme forbi butikken.

Kontakt

Skal jeg ringe dig op?