Begravelsen

Sådan foregår begravelsen

En kirkelig begravelse eller bisættelse, er det normale afskedsritual samt en højtidelighed, hvor pårørende siger farvel til det familiemedlem eller den ven, som er afgået ved døden.

Forskellen på en begravelse og bisættelse findes i, at kisten efter ceremonien bliver sænket i jorden og en bisættelse afsluttes ved at kisten bliver kørt til krematoriet.

Ritualet ved begravelsen

Organisten starter begravelsen ved at spille et stykke musik mens gæsterne har mulighed for at samle tankerne. Derefter bliver der sunget en salme, inden præsten byder de fremmødte velkommen fra alteret.

Præsten vil ved alteret bede en bøn og læse et stykke op fra bibelen. Derefter synger man sammen en salme mere – det er op til de pårørende til afdøde at vælge hvilke salmer der skal synges.

Efter samle nummer to er afsluttet, vil præsten afholde en tale for afdøde. Det kan foregå ved kisten eller prædikestolen. Talen vil tit og ofte handle om den afdødes liv samt det kristne håb om opstandelsen.

Når præsten er færdig med sin salme, vil der blive sunget en salme til inden kisten bliver båret ud til gravstedet eller rustvognen. Det i næsten alle tilfælde pårørende til den afdøde, som bærer kisten ud. Når kisten er båret ud, følger resten af de fremmødte gæster med i stilhed ud af kirken.

Ved graven

Hvis der er valgt en kistebegravelse af afdøde eller pårørende, vil kisten blive sænket i jorden ved gravstedet. Her vil præsten igen bede en bøn og derefter vil jordpåkastelsen ske. Jordpåkastelsen sker ved at der bliver kastet jord på kisten tre gange med ordende: “Af jord er du kommet, til jord skal du blive, af jorden skal du igen opstå”. 

Som en afslutning på jordpåkastelsen beder man fadervor, præsten vil lyse velsignelsen og de fremmødte vil derefter sammen synge en salme ved graven.

Anita Grundahl

anitagrundahl optimeret scaled

Du er altid velkommen til at kontakte mig for en uforpligtende dialog. Nedenfor finder du kontaktoplysninger. Du er også meget velkommen til at sende en besked eller komme forbi butikken.

Kontakt

Skal jeg ringe dig op?